Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

RakuArt by Darinka Lapajne

Slike Darinka Lapajne Raku Art     Vaze Darinka Lapajne Raku Art     Ure Darinka Lapajne Raku Art     Namizne Svetilke Darinka Lapajne Raku Art     Krožniki Darinka Lapajne Raku Art

Darila Darinka Lapajne Raku Art     Ogledala Darinka Lapajne Raku Art     Sklede Darinka Lapajne Raku Art     Nakit Darinka Lapajne Raku Art     Skulpture Darinka Lapajne Raku Art

RÁKU  pomeni veseliti se dneva ter živeti v harmoniji tako z ljudmi kakor tudi s stvarmi. Gre za tehniko keramike, ki se je razvila na Japonskem v 15. stoletju. Spočetka je bila namenjena zgolj izdelavi skodelic za obred pitja čaja, kasneje je na zahodu pridobila tudi umetniške razsežnosti. Značilnost te keramike je v posebni sestavi gline, ki je bogata s silikatom. Zaradi sestave jo je moč vzeti iz razbeljene peči in jo izpostaviti šoku odvzema kisika in hlajenja v vodi, kar omogoči razvoj prekrasnih metalnih odsevov, ki naredijo to keramiko tako posebno in edinstveno.

GOLI RÁKU ali slikanje z dimom. Gre za variacijo rάku tehnike, kjer je potrebno površino predmeta natančno zgladiti. Predmet se nato premaže s posebnim ingobom in glazuro. Ko je predmet še vroč vzet iz peči je izpostavljen lažji redukciji in na koncu postopka je z predmeta   odstranjena vsa glazura, tako, da ostane le gola keramika s prekrasnimi motivi zadimljenih linij.

 »TERRE SIGILLATE« je starodavna tehnika še iz časa Minojcev. Gre za poseben ingobo, kjer se ne uporabljajo glazure temveč mikro delci gline, ki dobro kristalizirajo in dajo predmetu nepropustno, bleščečo ter na otip gladko satenato površino.